czwartek, 12 stycznia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanki dobra rzecz. Szybka, nieskomplikowana i smaczna. Niestety nie jest zbyt fotogeniczna ale zaręczam, że smakuje sto razy lepiej niż wygląda. Ma jedną wadę - znika zdecydowanie zbyt szybko z talerza ;-)



Składniki:
  • 10 ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • pieprz,
  • bazylia,
  • przecier pomidorowy,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 0,5 l. mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 10dkg sera żółtego (można dodać do sosu lub posypać po wierzchu zapiekankę)
  • gałka muszkatałowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, a po wystygnięciu pokroić na plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać mięso, dusić chwile i dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią.

Żaroodporną formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków najlepiej tak żeby jeden plaster zachodził na drugi), na to wyłożyć mięso i przykryć drugą częścią ziemniaków.

Zrobić sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Gdy masło się wchłonie po troszeczku dolewać mleka cały czas mieszając aż do uzyskania masy bez grudek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dusić 10-15 minut ciągle mieszając.  Opcjonalnie dodać ser lub zostawić do posypania zapiekanki po wierzchu.
Przygotowane ziemniaki z mięsem zalać sosem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut w 200 stopniach (może być z termoobiegiem) aż do zrumienienia się sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...