piątek, 9 grudnia 2011

Strucla orzechowa

Strucla pycha. Pewnie dlatego, że uwielbiam drożdżowe ciasta. Mimo, że wolę strucle z nadzieniem owocowym, to naprawdę polecam spróbować z orzechami.
 
Zrobienie ciasta zajmuje dosłownie chwilę pod warunkiem, że nie musimy - tak jak ja - obierać orzechów. No ale... dostałam wielką reklamówkę orzechów włoskich od sąsiadów z ogrodu - więc nie ma co narzekać tylko robić kolejne orzechowe potrawy...
Z podanych składników wychodzą dwie keksówki.
oryginalny przepis tutaj


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru waniliowego
  • szczypta soli 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
Składniki na nadzienie:
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki rodzynek

Przygotowanie: 
Przygotować zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, łyżeczką cukru i 3 łyżkami letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, a następnie zmielić lub drobno posiekać. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Rodzynki umyć i odsączyć.

Gdy zaczyn urośnie dodać go do mąki razem z roztopionym i ostudzonym masłem, wymieszać. Wbić jajko, dodać cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mleko - wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i/lub ścianek naczynia, w którym go wyrabiamy. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować orzechowym farszem i posypać rodzynkami. Zwinąć w rulon, końce zlepić i podwinąć pod spód. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odłożyć do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie piec w temp. 180°C przez około 50 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...