piątek, 11 stycznia 2013

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Ostatnie kilka tygodni to istne szaleństwo. Za dużo zajęć, zbyt mało czasu, do tego ciągłe choroby. Wszystko sprowadza się więc do szybkich, niezbyt wymyślnych dań, które znamy i wiemy, że  ich smak będzie nam odpowiadał. Brak nowości równa się brak ewentualnych porażek i o to nam właśnie chodzi. Wątróbka drobiowa z jabłkiem to proste i szybkie danie mięsne, które proponuję każdemu kto narzeka na brak czasu.  



Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże jabłka
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki oleju
  • mąka do obtaczania

Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy dokładnie, obieramy z ewentualnych błon, kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy chwilę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz drobno posiekany czosnek   i  smażymy jeszcze ok. 10 min . Pod koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze kilka minut.


2 komentarze:

  1. bardzo lubie polaczenie watrobki z jablkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...a ja lubię watróbke i nawet bardzo, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...