środa, 23 stycznia 2013

Miętowo-kokosowy kurczak z zielonym groszkiem

Coś się chyba zmienia z moimi kubkami smakowymi ponieważ bardzo ostatnio smakują mi potrawy z dodatkiem mleczka kokosowego, którego przecież dotąd nie tolerowałam. No cóż, jak widać nie tylko dzieci z czasem zmieniają swoje kulinarne przyzwyczajenia ;) 
Miętowo-kokosowy kurczak to szybkie w przygotowaniu, jednocześnie pożywne i smaczne danie. Idealnie pasuje do niego ryż, ale dobrze sprawdza się też kasza kuskus. 





Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • ok.150 ml bulionu
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty (lub kilka listków świeżej)
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone w dużą kostkę piersi kurczaka przysmażamy na patelni do zrumienienia pod koniec dodając pokrojoną w małą kostkę cebulę. Gdy wszystko będzie rumiane przekładamy na talerz, a na patelnię wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Gotujemy aż lekko zgęstnieje i dodajemy groszek zielony oraz podsmażone piersi kurczaka i przyprawiamy. Dusimy wszystko na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus. 


6 komentarzy:

  1. Ja za mleczkiem kokosowym przepadam od pierwszego sprobowania, wiec to danie to cos w sam raz dla mnie! A co do tych zmian smakow, podobno co 7 lat w ludzkim ciele wymieniaja sie wszystkie komorki, wiec i smak sie przy okazji zmienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To by się zgadzało bo za kilka dni skończę kolejną 7-kę :)

      Usuń
  2. Smacznie się zapowiada. POdkradam przepis do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie zaprezentowane danie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. oryginalne smak jak na "przeciętnego" kurczaka - smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łaaał, ale apetyczne! Takie kremowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...