poniedziałek, 21 stycznia 2013

Brownie tiramisu

Stoliczku nakryj się - pamiętacie taką bajeczkę? Czytałam ją niedawno synkowi, który stwierdził, że musimy jechać do sklepu i taki stoliczek zakupić. Znacie może adres owego sklepu? Chętnie tam podjadę :) A co pojawiłoby się na Waszym mebelku gdyby ktoś Wam go sprezentował? U mnie na pewno tiramisu - wszyscy znajomi i rodzina wiedzą, że to mój ulubiony deser. Dlatego czy to klasyczne tiramisu, w pucharkach, w postaci sernika czy trufli - na pewno nic się nie zmarnuje. Dzisiejsze tiramisu w połączeniu z brownie to deser doskonały. Gdy dodatkowo dodamy na wierzch bitą śmietanę... brak mi wręcz określenia jak cudowne jest to ciasto. Szczerze mówiąc jedno z moich ulubionych - na samą myśl o nim moje ślinianki się uaktywniają. 


Składniki na część czekoladową:
  • 200 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 200 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka likieru Amaretto 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy i lekko przestudzamy. Następnie ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, stopniowo jedno po drugim. Dodajemy czekoladę, mieszamy i dodajemy mąkę, kawę, likier i mieszamy. 


Składniki na część tiramisu:
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
Wszystkie składniki ucieramy razem tylko do połączenia.  

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy 3/4 ilości ciasta czekoladowego, następnie całą część tiramisu, następnie znowu ciasto czekoladowe. Patyczek lub widelec wbijamy lekko do połowy i mieszamy lekko aby uzyskać wzorek.

Pieczemy w temp.170 st. C przez 45 min sprawdzając patyczkiem. Nie pieczemy do suchego patyczka, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie kilka godzin w lodówce. 
Podajemy z bitą śmietaną oprószoną kakao. 



10 komentarzy:

  1. Jeżeli chociaż w połowie smakuje tak jak wygląda to biorę w ciemno ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje dwa razy lepiej niż wygląda - z ręką na sercu :)

      Usuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast + jeden z moich ukochanych deserow w jednym? Wchodze w to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo intrygujące połączenie! Oczywiście podobnego ciasta nie jadłam, ale sądzę, że z pewnością by mi posmakowało, gdyż zarówno brownie, jak i tiramisu uwielbiam! :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, cudo!
    No naprawdę, wszędzie dzisiaj tiramisu... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. This paragraph will help the internet users for
    setting up new website or even a weblog from start to end.


    my webpage :: http://ads.hellug.gr/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=NickiMarv

    OdpowiedzUsuń
  6. I pay a quick visit everyday a few blogs and blogs to read content, however this weblog
    provides feature based posts.

    my website branson vacation packages

    OdpowiedzUsuń
  7. Woah! I'm really digging the template/theme of this site. It's
    simple, yet effective. A lot of times it's hard to get that "perfect balance" between superb usability and visual appearance. I must say that you've
    done a awesome job with this. Also, the blog
    loads extremely quick for me on Internet explorer.
    Superb Blog!

    Here is my web page workouts to jump higher

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...