sobota, 5 stycznia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z porem i chorizo

Po wszystkich świątecznych i sylwestrowych wymyślnych daniach mam ochotę na coś równie smacznego, ale prostego. A czy jest coś bardziej prostego niż ziemniak? Nasze pyszne, polskie ziemniaki doskonale sprawdzają się w zapiekankach. Niestety nie wszędzie można kupić ziemniaki dowolnie wybierając najlepszą dla nas odmianę, ale jeśli macie taką możliwość do zapiekanek wybierajcie te o zwartym miąższu, które dobrze się kroją np. Lordy. 
Do zapiekanki poza porami koniecznie dodajemy ostre chorizo lub inną tego typu ostrą kiełbasę żeby nadać wyrazistości.    



Składniki:
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g chorizo
  • 3 pory (ok. 700 g)
  • 400 g śmietany
  • 100 g mleka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i kroimy na cienkie plastry. Gotujemy przez 10 min. i odcedzamy. W tym czasie kroimy chorizo w plastry i podsmażamy chwilę na patelni, gdy trochę tłuszczu z kiełbasy wytopi się, dodajemy pokrojone w półplasterki pory, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony i smażymy chwilę. Na spód naczynia żaroodpornego układamy na zakładkę połowę ziemniaków, następnie wykładamy pory i chorizo i przykrywamy resztą ziemniaków. Wszystko polewamy śmietaną a następnie uzupełniamy mlekiem i pieczemy przez 1 godzinę w temp. 160 st. 



4 komentarze:

  1. ale super wygląda ta zapiekanka :) bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że widziałem ciekawsze wpisy

    OdpowiedzUsuń
  3. O pyszności, zapiekanka z chorizo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszne skladniki, wiec calosc musiala smakowac bosko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...