poniedziałek, 18 listopada 2013

Kasza z dynią i soczewicą

Szybkie, nieskomplikowane i zdrowe danie.


Składniki:
  • 100 g zielonej soczewicy
  • szklanka wody
  • 250 g dyni 
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 3-4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół szklanki pęczaku bądź innej kaszy
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki 
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w szklance wody na wolnym ogniu do czasu odparowania wody (ok. 15-20 min). Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę dynię i smażyć ok 10 min a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty imbir. Smażyć jeszcze 5 min, po czym dodać soczewicę i doprawić.  

 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania z kaszą i dynią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często kaszę jadamy z warzywami wymieszanymi, ale z dynią i soczewicą jeszcze nie eksperymentowałam. Fajny pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...