wtorek, 15 listopada 2011

Pizza domowa

Wybór pizzy a raczej dodatków na pizzę to indywidualna sprawa każdego kto ją robi. Dodajemy to co lubimy i ta część pizzy raczej nie może się nie udać. Najważniejsze według mnie jest ciasto i sos - to tworzy całą pizzę. Jeśli ciasto się nie uda to cała pizza już nas nie cieszy. 
Przepis na to ciasto wynalazłam w jakiejś starej książce i w zasadzie zawsze mi wychodzi takie jak lubię. Niezbyt cienkie i niezbyt grube - takie w sam raz dla mojej rodzinki. 
Co ważniejsze niby fastfood a nie fastfood więc można dać dzieciom... Moje chłopaki zajadały aż im się uszy trzęsły.


 Składniki na ciasto:
/blacha standardowa- wyposażenie piekarnika/
  •  400 g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •   woda 1 szklanka
  • mąka 2 i 1/4 szklanki
  • 50ml mleka

Składniki na sos:
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml wody
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zmiksować, dodać obrane pomidory (bez gniazd), przyprawy i  ponownie wszystko zmiksować. Dolać wodę i dusić do czasu aż uzyskamy zawiesisty sos.

Z drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i 50ml letniego mleka zrobić zaczyn i odłożyć w ciepłe miejsce. Gdy urośnie dodać do mąki i reszty składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i piec chwilkę aż ciasto troszkę podrośnie (około 5min.)

Następnie posmarować sosem, położyć mozzarellę i piec kolejne 5 min  po czym wyłożyć wszystkie dodatki z wyjątkiem żołtego sera.

Piec około 20 min. w temp. 180st. C. Posypać żółtym serem a gdy się rozpuści zajadać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...