niedziela, 27 listopada 2011

Zupa kukurydziana

To idealna zupa dla dzieci. Moje były zachwycone i zjadły wszystko do ostatniej łyżki. Może dlatego, że jest lekko słodka. Jeśli chodzi o mnie - raczej nie będę jej jadła (nie lubię  kukurydzy). W każdym razie warto ją zrobić, spróbować i osądzić samemu. 
 

Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 skrzydełka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula lub por
  • 2 serki topione (najlepiej tylżycki)
  • curry, sól, pieprz

Przygotowanie:
Ze skrzydełek i warzyw ugotować rosołek. W osobnym garnku gotować przez 15 min osączoną z zalewy kukurydzę. Od rosołu oddzielić warzywa oraz skrzydełka i czysty rosół wlać do kukurydzy, dodać zalewę z puszki i wszystko razem zmiksować. Zupę przelać przez sito żeby oddcedzić wszystkie twarde łupy z kukurydzy. Do zupy dodać serki topione, przyprawy i jeszcze raz zmiksować. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ziemniakami.
Można dodać jogurt naturalny lub śmietanę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...