czwartek, 14 lutego 2013

Zupa cebulowa na Walentynki

Zupa cebulowa z "Pomysłem na"... Walentynki. Przygotowana na durszlakowy konkurs, w którym wymagane jest użycie zupy Winiary "Pomysł na..." oraz podanie jej na wyjątkową okazję w specjalnej oprawie. Wyjątkowa okazja właśnie nadeszła, zatem wszystkim świętującym proponuję dzisiejszy przepis. Nic tak nie kojarzy się z dniem św. Walentego jak serduszka i kolor czerwony toteż i moja zupa jest z czerwonej cebuli, na  czerwonym winie z odrobiną miodu aby jeszcze bardziej osłodzić wspólny posiłek. W tej postaci zupę przygotować można dosłownie w oka mgnieniu, zabierajcie się więc za gotowanie.


Składniki: 

  • zupa Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową
  • 2 duże czerwone cebule (ok 400g)
  • 100 ml czerwonego wina
  • 900 ml wody
  • 2 łyżki miodu (ok 80g)
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 kromki z bagietki
  • 4 duże plastry twardego sera koziego lub fety
  • odrobina dobrej oliwy z oliwek
  • świeże oregano oregano do posypania
Przygotowanie:
Cebule kroimy w cienkie półplasterki, podsmażamy ok. 2 min. i dolewamy czerwone wino. Dodajemy miód i dusimy na wolnym ogniu aż wino się zredukuje. W zimnej wodzie rozpuszczamy zawartość większej saszetki Winiary i dolewamy do cebuli. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Pod koniec gotowania wsypujemy zawartość mniejszej saszetki Winiary (odrobinę zostawiamy do posypania grzanek). Kromki bagietki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, podajemy z serem kozim lub fetą, skrapiamy oliwą, posypujemy smażoną cebulką i posypujemy oregano. 



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię zupy a cebulowa to moja ulubiona. Po co chodzic w Walentynki po lokalach i szukać wolnego miejsca jak można w domu coś pysznego przygotować np. zupę cebulową:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...