czwartek, 14 lutego 2013

Zupa tajska... na zakwasie

Nie jestem zwolenniczką zup w proszku w czystej postaci. Zdecydowanie wolę zupy w domowym wydaniu, jednak jeśli nie macie czasu i potrzebujecie na szybko zrobić obiad, raz na jakiś czas można się skusić, zwłaszcza jeśli ją trochę udomowimy:) Dzisiejsza zupa Winiary na domowym zakwasie, całkiem nieźle się broni. Najlepiej smakuje gdy mamy zakwas domowy, jeśli go jednak nie macie, możecie użyć zwykłego barszczu ze sklepu. Taki barszcz a'la zupa tajska z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego wielkanocnego barszczu, wypróbujecie? 
Przepis dodaję do durszlakowego konkursu Winiary.

Składniki:
  • dwie białe kiełbasy (ok 150g)
  • Winiary pomysł na... tajską zupę z kurczakiem
  • 750 ml wody
  • 1 marchewka (ok 100g)
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej
  • 250 ml domowego zakwasu lub barszczu białego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Białą kiełbasę gotujemy w 750 ml wody przez ok. 10 min. na wolnym ogniu. Dodajemy marchewkę oraz kapustę pokrojone w słupki i gotujemy kolejne 10 min. Zawartość większej torebki zupy Winiary rozpuszczamy w zakwasie i wlewamy do zupy, gotujemy 5 min. Pod koniec gotowania wsypujemy mleczko kokosowe i przyprawy z mniejszej saszetki. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem. 
G



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...