piątek, 16 sierpnia 2013

Pasztet mięsno cukiniowy

Na kolację, na śniadanko pyszny pasztecik lub jak kto woli - pasta do chlebka. Nie marnujemy jedzenia, wykorzystujemy ugotowane mięso z rosołu i dodajemy cukinię, dzięki której pasztet jest wilgotny i delikatny.
Składniki:
  • 400 g cukinii (2 średnie cukinie)
  • 800 g mięsa z rosołu
  • 2 marchewki z rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki pietruszki posiekanej
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżki otrębów
  • 2 jajka
Przygotowanie:
Cukinie obrać, łyżeczką pozbyć się pestek, zetrzeć na dużych oczkach tarki i odstawić. W tym czasie posiekać czosnek, cebulę i podsmażyć, a następnie razem z cukinią i mięsem zmielić. Doprawiamy, dodajemy otręby i jajka, wszystko dobrze mieszamy i wykładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 70 min. 

3 komentarze:

  1. każdy pomysł na odzyskanie mięsa z rosołu jest na wagę złota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Extra. Pomysł zapewne niebawem wykorzystam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...