poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Łosoś na szpinaku w kabaczku


Łosoś w kabaczku, czy też kabaczek faszerowany łososiem - nie istotne jak nazwiemy to danie - amatorom łososia na pewno przypadnie do gustu. Smacznego!



Składniki:
  • 500 g łososia
  • 250 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana świeża bazylia
  • posiekany świeży koperek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • jajko
  • 1 kabaczek

Przygotowanie:
Łososia (oczyszczonego z ewentualnej skóry) lekko solimy, mocno nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i okładamy dużą ilością koperku i gałązkami tymianku. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.

Szpinak, przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, smażymy chwilę na wolnym ogniu. Na koniec (po całkowitym odparowaniu wody - w przypadku mrożonego szpinaku) dodajemy surowe jajko i mieszamy. 

Kabaczek przecinamy na pół, wydrążając łyżeczką pozbywamy się pestek tworząc kształt łódki. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieczemy w piekarniku przez 5-10 min. Następnie wypełniamy kabaczek szpinakiem i układamy łososia. Zapiekamy ok. 15-20 min w temp. 200 st. 



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie kabaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na łodeczki wypełnione takimi pysznosćiami:-)) Pozdrowionka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno slowo: mniam! I do tego jak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...