środa, 21 sierpnia 2013

Burgery drobiowe z bobem

Czy domowy hamburger to nadal fastfood? Ten dzisiejszy zaliczam raczej do zdrowszego jedzenia, składa się bowiem z chudego mięsa drobiowego oraz bobu i jest usmażony bez tłuszczu. Gdy bułkę dodatkowo upieczemy sami i gdy wypełnimy ją warzywami - w takim hamburgerze nie będzie wiele kalorii. Poza jednym kalorycznym, aczkolwiek pysznym dodatkiem, z którego ciężko zrezygnować - sosem hamburgerowym (przepis już wkrótce).
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g ugotowanego bobu
  • 50 ml bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka zmielić wraz z ugotowanym bobem. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce masła. Dodać do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i posiekanym koperkiem. Mieszamy wszystko, przyprawiamy i dodajemy bulion. Dzielimy mięso na 4-5 części i formujemy burgery. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku w 190 st. przez 10 min z każdej strony. Odstawiamy na chwilę aż wszystkie soki rozłożą się równomiernie w burgerach dzięki czemu są wilgotne i soczyste. 


6 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, lubię bób i lubię kurczaka, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow.. ale to apetycznie wygląda *.* mniam mniam!

    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja cudownie ! zjadłabym takiego burgera ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. JA uwielbiam wszystkie dania z mielonego mięsa:) Ten hamburger wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, tak, tak :)! Jestem wielką miłośniczką burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Wypróbowałam taki i jeszcze w wersji z pietruszką zamiast koperku - też świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...