piątek, 9 sierpnia 2013

Sałatka z ogórków, avokado i oliwek

Ta sałatka to troszkę taka mizeria w innym wydaniu. Tę tradycyjną, z ogórków i śmietany lub jogurtu, wszyscy w domu bardzo lubimy, jednak czasem mamy ochotę na małą odmianę. Wystarczy dodać awokado i oliwki, odpowiednio doprawić i voila. Pyszna, orzeźwiająca, w sam raz na lato.

Składniki:
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 avokado
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5-6 oliwek czarnych
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i koperek. Oliwki i ogórki pokroić w plasterki dodać do awokado, zalać jogurtem i lekko wymieszać. 
Podawać od razu gdy lubimy chrupiące ogórki, jeśli nie - na początku kroimy ogórki w plasterki, solimy i odstawiamy do czasu aż puszczą wodę, którą następnie odlewamy. 

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...