poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pesto jarmużowe

Jarmużowe pesto robiłam z myślą o szybkim obiedzie, do zrobienia po pracy w kilka minut. Ugotować makaron, dodać przygotowane wcześniej pesto ze słoiczka i gotowe. Okazało się jednak, że do tego obiadu nie wytrwało, częściowo bowiem zostało zjedzone z chlebem, a częściowo w pysznych bułeczkach. 


Składniki:
  • 50 g pestek dyni
  • 100 g jarmużu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez około 4-5 min, a następnie wraz z czosnkiem wrzucamy do moździerza lub miksera i ucieramy. Dodajemy jarmuż pozbawiony grubych łodyg oraz ser i ucieramy. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek, miksujemy i ewentualnie solimy (opcjonalnie - ser jest słony).





4 komentarze:

  1. ale mi zrobiłaś apetyt na jarmuż! szkoda, że jest to warzywo cieżko dostępne w sklepach :/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie!

    a ja zapraszam do siebie na bazyliowe pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor niesamowity. Ciekawa jestem smaku;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...