poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Bliny gyczane

To że uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki i  racuszki pisałam już zapewne wiele razy. Nic w tym dziwnego - nie tylko są łatwe w przygotowaniu, ale też smaczne i pożywne. Bliny gryczane są jednak nieco inne niż te dotychczas przygotowywane warzywne czy owocowe. Przede wszystkim są mocno chrupiące i z braku glutenu - wyjątkowo kruche. Zajadamy się nimi obowiązkowo ze śmietaną i łososiem.
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 30 g drożdży
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
Drożdże wkruszamy do naczynia, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy niewielką ilością letniego mleka i odkładamy na 15 min aż urosną. Kaszę mielimy w młynku do kawy na mąkę, dodajemy mleko, wyrośnięte drożdże i żółtka jaj. Ubijamy białka na pianę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość smażymy bliny z każdej strony na złoto. Podajemy ze śmietaną, łososiem, kawiorem. 




1 komentarz:

  1. W takiej postaci nawet kaszę gryczana bym zjadła;-) Piękne:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...