środa, 24 kwietnia 2013

Tort dinozaur

Tort dinozaur przygotowałam na 4 urodziny mojego starszego synka. Zeszłoroczny samolot tak bardzo mu się podobał, że wspominał go bezustannie przez okrągły rok. W tym  natomiast zażyczył sobie dinozaura. Na kolejne urodziny też ma plan - tort biedronka - podejrzewam jednak, że zmieni zdanie jeszcze nie raz:) Dinozaur w oryginalnym przepisie obłożony jest masą marcepanową, ja jednak zdecydowałam się na masę czekoladową. Z tym tortem nie ma tak dużo pracy jak się wydaje, a radość dziecka  gdy zjada upragnioną stopę dinozaura jest nieoceniona
Dla ułatwienia przygotowałam papierowy szablon, z którego i Wy możecie skorzystać (szablon poniżej).



Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
Masa budyniowa:
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodajemy stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i posmarowanej masłem (brzegi). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Ciasto pozostawić na ok. 10 min.w formie, następnie wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około minuty aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. 

Ciasto przeciąć na pół tak aby powstały dwie połówki. Z jednej wyciąć głowę i ogon, z drugiej tułów i nogi. Można użyć poniższego szablonu. Poskładać wszystkie części na desce, posmarować masą budyniową (nie za grubo). Tort wstawić do lodówki. Masy jest tak dużo, że przecięłam ciasto na pół i posmarowałam środek masą. 

Plastyczną masę czekoladową przygotować zgodnie z przepisem (tutaj) z 5 tabliczek białej czekolady i 180 g płynnego miodu i barwnikiem. (małą część masy można zostawić na pazury i zęby) Rozwałkować na cienki placek i przykryć ciasto. 

5 komentarzy:

  1. Piękny tort! Najlepsze życzenia dla Solenizanta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, piękny Ci on jest, prawdziwie! Sto lat solenizantowi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za życzenia dla solenizanta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowy, ekstra! wszystkiego dobrego dla synka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...