czwartek, 4 kwietnia 2013

Domowe masło orzechowo-kokosowe

Nie da się go nie lubić, jest słone i delikatnie słodkie zarazem. Dodatkowo wzbogacone wiórkami kokosowymi dzięki, którym masło jest takie jak lubię - lekko chrupiące. Jeśli lubicie masło orzechowe nie odkładajcie tego na później, zrobienie małego słoiczka nie zajmuje więcej czasu niż wyprawa do sklepu po słoiczek gotowego, a różnica w cenie jest znaczna.
Składniki:

  • 150 g orzechów ziemnych (najlepiej niesolonych)
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta cukru (można pominąć)
  • sól

Przygotowanie:
Orzechy podprażamy chwilkę na suchej patelni, przekładamy do miksera z nożami i ucieramy na najwyższych obrotach. Jeśli mamy mikser z dużą mocą zapewne poradzi sobie z utarciem na gładką masę, jeśli nie (mój nie jest wystarczająco silny) wtedy przekładamy masę ponownie na patelnie i ciepłą masę z dodatkiem wiórków kokosowych miksujemy jeszcze raz ręcznym blenderem (ciepła masa łatwiej się miksuje). Pod koniec miksowania dodajemy sól (jeśli orzeszki nie były solone!). Masę przelewamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. 
Świeżo przygotowana masa jest lejąca, w lodówce natomiast dość mocno tężeje. Jeśli chcemy rozsmarować ją np. na ciastkach musimy wyjąć masło nieco wcześniej z lodówki.  



4 komentarze:

  1. Z pewnością przypadłoby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło najlepsze pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło orzechowe zawsze robię w domu, bo szkoda mi pieniędzy :)
    Ale nigdy nie eksperymentowałam (nawet nie dodawałam miodu).
    Teraz żałuję, bo takie masło podkręcone kokosem brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie - różnica w cenie jest znaczna, a w domowym maśle orzechowym mamy 100% orzechów (no dobra 99% bo ten 1% to niech będzie sól) a w tym kupnym orzechów jest 60%. Pytam się więc czym jest pozostałe 40%. Pomysł z dodaniem wiórków kokosowych jest genialny. Następnym razem jak będę robić masło orzechowe to je dodam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...