czwartek, 28 marca 2013

Sernik z kropelką rosy

Kropelka rosy (chyba nie muszę tłumaczyć skąd ta nazwa?) to sernik, który piekę chyba najczęściej ze wszystkich serników jakie przyszło mi do tej pory robić. Jest bardzo popularny i trudno się dziwić bowiem smakuje wyśmienicie :) Delikatny, lekko słodki, na kruchym spodzie - nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole:) 
Przepis dostałam lata temu od koleżanki, z którą wówczas pracowałam. Dzięki Anka:) 

Składniki na spód:
  • 200 g masła
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 700 g twarogu zmielonego 2-3 razy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • brzoskwinie z puszki (opcjonalnie) 
Składniki na piankę:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto, wykładamy spód blachy pokryty papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy budynie w proszku, zmielony ser i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie dodajemy mleko, a na końcu olej i mieszamy. Na spodzie ciasta układamy brzoskwinie i wylewamy masę serową. Pieczemy w temp. 170 st C. przez 45 min. Następnie  na gorące ciasto  wykładamy ubitą pianę z białek i cukru. Pieczemy kolejne 15 min. Studzimy w uchylonym piekarniku.


14 komentarzy:

  1. Swego czasu bardzo często gościł na naszym stole, ale poszedł w zapomnienie;-) Czas go chyba reaktywować:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia, dziękuje za przepis. Bede próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny, chętnie poczęstowałabym się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, uwielbiam ten serniczek :) mogę go jeść i jeść :) wesołych świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Tobie również wesołych świąt :)

      Usuń
  5. Poproszę od razu o dwie porcję dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego, wiosennego nastroju,
    serdecznych spotkań w gronie rodziny
    i wśród przyjaciół oraz mokrego Dyngusa.
    życzy: Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne fotki, patrzę i jem oczami. Cudne te kropelki rosy, dodają uroku całości.

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakiej wielkości powinna być blacha, żeby fajnie wyszedł?? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jest wspaniały i powiem że jeszcze nigdy mój serniczek nie był tak pięknie wyrośnięty i taki smaczny.. Dzisiaj upiekłam go czwarty raz, własnie się studzi.. dziękuje za przepis :0

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...