niedziela, 3 marca 2013

Pieczeń z jajkiem

Tradycyjna pieczeń, którą moja mama przygotowywała od kiedy sięgam pamięcią. Odmieniłam jedynie  jej wygląd bowiem mama zawsze robiła ją w keksówce. Tak czy inaczej pieczeń jest wyśmienita, a jej wygląd pozwala na przygotowanie jej zarówno bez okazji jak i od święta (Wielkanoc tuż tuż). Jednak pieczeń ta jest niekompletna bez sosu. Doskonałym i naprawdę niezbędnym dodatkiem będzie klasyczny sos chrzanowy (najlepiej z domowego chrzanu - przepis wkrótce). 
Pieczeń z jajkiem najbardziej smakuje mi na ciepło podczas gdy M. zachwyca się jej smakiem na zimno.


Składniki:
  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 450 boczku w plasterkach
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 bułka  
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy będzie miękka odcisnąć z jego nadmiaru, zmielić i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i razem przesmażyć na patelni. Doprawić do smaku i wymieszać. W tortownicy z kominkiem o średnicy 21 cm układamy na zakładkę połowę boczku (na spodzie i bokach). Jeśli nie macie tortownicy z kominkiem możecie na środku zwykłej położyć małą żaroodporną miseczkę/ ramekin i wypełnić ją bulionem (parujący bulion dodatkowo nawilży mięso) Wykładamy połowę mięsa, a następnie układamy na nim jajka i przykrywamy resztą mięsa. Na mięsie układamy pozostałe plastry boczku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 1,5 godziny.

Sos chrzanowy:
/źródło: kuchnia polska/

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka chrzanu (jeśli macie domowy, na pewno jest mocniejszy wtedy dodajemy mniej)
  • cukier i sól
W rondelku rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką. Do takiej zasmażki dodać śmietanę i zagotować. Włożyć chrzan i surowe żółtko. Podgrzać, lecz nie gotować, doprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem.






 


13 komentarzy:

  1. wow cudowna, ta pokrywa z boczku jest fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite to musi być, bo wygląda obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mega świątecznie i apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój stan: trafiony - zatopiony :)Muszę wypróbować przepis. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytania techniczne mam :)
      Wykładać czymś formę?
      W trakcie pieczenia nakryć górę foremki folią aluminiową?
      Jaka ilość mielonego i boczku będzie akuratna na zwykłą keksówkę?

      Usuń
    2. Oj przepraszam, że tak długo nie odpisywałam. Jakimś cudem przeoczyłam Twój komentarz.
      Formę można lekko posmarować masłem, ale nie jest to konieczne gdyż wykładamy spód boczkiem, z którego i tak tłuszcz się wytopi. Nie nakrywałam niczym góry, chciałam żeby boczek był chrupiący. Ilość podana w przepisie to mała tortownica z kominkiem lub dwie małe keksówki jednorazowe aluminiowe 20x7 cm (mierzonej po spodzie)

      Usuń
  5. ulubiony rodzaj wędliny domowej dla mojego męża:)
    fajny pomysł na Wielkanoc rzeczywiście z wykorzystaniem tej okrągłej formy
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy może pani podać jeszcze raz przepis na sos chrzanowy,bo ten co jest podany to chyba coś nie kompletny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Zamiast masło napisałam dwa razy o mące:) Już poprawione :)

      Usuń
  7. Przepraszam,ale w tym przepisie na sos chrzanowy dalej coś nie gra -chodzi o przedostatni podpunkt i wyraz ''mniej'' ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem, dla mnie wszystko tam gra. Napisałam, że jeśli mamy chrzan własny, domowej roboty to musimy go dodać mniej bo taki zawsze jest mocniejszy.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...