środa, 17 kwietnia 2013

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Kasza gryczana, do niedawna niezbyt przeze mnie lubiana, dzisiaj często gości na moim stole. Ma specyficzny smak, który nie zawsze mi odpowiadał, jednak z czasem bardzo ją polubiłam. Jest pożywna, zdrowa, bezglutenowa, a co za tym idzie - doskonała dla chorych na celiakię. Podana w formie zapiekanki z surówką z białej kapusty i/lub sosem pieczarkowym to bardzo fajna propozycja dla wszystkich dbających o zdrowie. Dodatkowo bardzo istotny jest tutaj dodatek oleju smakowego. Odkryłam te oleje całkiem niedawno i muszę przyznać, że nie tylko są mega zdrowe (w tym przypadku olej konopny oleofarm -  źródło kwasów Omega 3-6-9), ale też genialnie nadają smak potrawom. 
Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej 
  • 250 g twarogu półtłustego
  • olej konopny Oleofarm
  • 150 g pora
  • 300 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Wstawiamy wodę i na wrzątek wrzucamy kaszę. Gotujemy przez 15 min, a następnie wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na kolejne 10 min. Przykrywamy przykrywką i dodatkowo nakrywamy ściereczką. W tym czasie kroimy pora w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pora, dusimy 4 min, a następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i na dużym ogniu, szybko podgrzewamy (żeby pieczarki nie puściły zbyt dużo wody) przez 4 min. Warzywa dodajemy do kaszy wraz z białym serem, przyprawami, jajkami i mieszamy wszystko razem.  Na wierzchu możemy poukładać plasterki pieczarek. Wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy 60 min. Jeśli zapiekanka zbyt mocno się przypieka z góry, możemy pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wystawiamy naczynie z piekarnika i chwilę odczekujemy, a następnie kroimy w plastry, układamy na talerzu i skrapiamy olejem konopnym dla smaku. 

-




13 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje! a kasza gryczana jest wspaniała pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się (chociaż długo jej nie doceniałam)

      Usuń
  2. Asiu, zdjęcie jak z gazety! piękne! :) A zapiekanka wygląda rewelacyjnie, musiała być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Wszystkim wyjątkowo smakowała

      Usuń
  3. Asia, to ja jeszcze jestem na etapie nielubienia;-) Mówisz, że z czasem mija? Na ten czas zrobiłabym Twoją zapiekankę z jęczmienną. Jak myślisz nadałaby się na zastępstwo;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie może być i z jęczmienną - tę mogę jeść każdego dnia ;) A z gryczaną mija jak jesz na siłę ze świadomością, że zdrowa aż w końcu się przyzwyczajasz i lubisz;)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Biała pianka na plasterkach zapiekanki (po prawej), co to jest? Czy potrawa nie jest za sucha, czy nie wymaga jakiegoś sosu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sos jogurtowo czosnkowy - bardzo fajnie smakuje z zapiekanką, ale nie ze względu na suchość, bo zapiekanka nie jest sucha dzięki dodatkowi sera i pora.

      Usuń
  5. Bardzo smaczna, zrobiłam dzisiaj na obiad, nie miałam pora, więc poddusiłam cebulkę. Pycha! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że się podzieliłaś opinią. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu a zapiekanka smakowała:)

      Usuń
  6. jajka mają być ugotowane?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...