wtorek, 30 kwietnia 2013

Zdrowy koktajl buraczano- truskawkowy

Ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa. Sok z surowego buraka ma dosyć specyficzny smak, i chociaż tutaj nie jest mocno wyczuwalny, to jeśli go nie tolerujecie, możecie użyć pieczonego lub ugotowanego. Dodatek tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich nie tylko podkręca smak koktajlu, ale też dostarcza nam zdrowych kwasów Omega 3-6-9. 


Składniki:
  • 1 surowy burak (ok 100 g)
  • kawałek świeżego imbiru (ok.2-3 cm)
  • sok z jednej pomarańczy (ok.150 ml)
  • 1 marchewka (ok.100 g)
  • kilka listków świeżej mięty
  • 8-10 mrożonych truskawek  
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich  oleofarm
Przygotowanie:

Obranego buraka, marchewkę i imbir miksujemy/blendujemy na gładką masę, dodajemy sok z pomarańczy, mrożone truskawki, miętę, olej i ponownie miksujemy aż uzyskamy gładką masę.. Koktajl wychodzi dosyć gęsty i taki lubimy, można go też przetrzeć przez sito lub użyć sokowirówki do jego przygotowania jeśli lubimy rzadki koktajl. 


3 komentarze:

  1. burak i malina znane mi, ale truskawka i burak? jeszcze nie. ale to kwestia czau :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, odważne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. interesujące połączenie :) aż jestem ciekawa jak smakuje taki koktajl :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...