piątek, 26 kwietnia 2013

Cakepops - ciasteczkowe "lizaki" na patyku

Nie jest łatwo zrobić takie ciasteczka na patyku. Nie zrozumcie mnie źle - one są bardzo łatwe do wykonania, ale niezwykle trudno je zrobić. Nadal nie rozumiecie? Spróbujcie więc sobie wyobrazić, że macie w domu wielbicieli ciast wszelakich, a czekoladowych w szczególności. Wyobraźcie sobie, że robicie takie ciasto i nie możecie go dać rodzinie do zjedzenia, albo przynajmniej odłożyć sobie kawałek do produkcji tych lizaczków-ciasteczek. W moim domu to absolutnie niewykonalne. Owszem próbowałam wiele razy, jednak zawsze kończyło się na tym, że zostawałam z niczym. Zawsze w tajemnych okolicznościach ciasto znikało. 
Udało się w końcu jedynie dlatego, że "lizaczki" te planowałam zrobić na urodziny synka w przedszkolu - ten argument podziałał. 



Składniki:

  • 400 g babki łaciatej (lub innego suchego ciasta np. murzynek itp)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego
  • 200 g czekolady do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
  • orzechy, migdały, kolorowa posypka, wiórki kokosowe - do ozdobienia
Przygotowanie:
Mascarpone mieszamy z nutellą lub masłem orzechowym. 
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą, schładzamy przez 15 minut w zamrażarce. 
Wyciągamy, odmierzamy równe kawałki ciasta i formujemy kulki, które układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do deski) i schładzamy w zamrażarce kolejne 15 minut. 
Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki, kulki wyciągamy z zamrażarki. 
Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Układamy kulki na desce patyczkami do góry i znowu schładzamy przez około 15 min. 
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztapiamy ją ponownie. Wyciągamy cake pops z zamrażarki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekając aż skapie jej nadmiar (ale niezbyt długo żeby przykleiły się posypki). i ozdabiamy. 

Wbijamy patyczkami w styropian i przechowujemy w lodówce. 




2 komentarze:

  1. wyglądają wspaniale :) muszę kiedyś też takie przygotować :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Lepsze niż w lizakowym raju! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...