poniedziałek, 26 marca 2012

Tort samolot

Pierwszy, ale nie ostatni, tort z plastycznej masy cukrowej. Tort zrobiłam na 3 urodziny mojego starszego synka. Uwielbia samoloty więc był to dobry wybór. Nie jest skomplikowany, chociaż szczerze mówiąc obawiałam się trochę czy wyjdzie, bo nigdy jeszcze nie próbowałam robić masy, którą był obłożony. Mimo, że w środku to zwykła babka trójkolorowa, tort jednak jest czasochłonny ze względu na masę. Babkę można przeciąć na 3 płaty i przełożyć ulubionym kremem lub masą budyniową. Ja postanowiłam tylko z zewnątrz obłożyć ją masą budyniową, na którą później wyłożyłam masę cukrową. Całość jest oczywiście jadalna, jednak bardzo słodka (praktycznie sam cukier i glukoza) dlatego po ukrojeniu kawałka odłożyłam wierzchnią warstwę.



Składniki na babkę
(potrzebujemy 2 szt. więc należy podwoić ilość)
  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • kisiel wiśniowy bez cukru

Przygotowanie babki:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Wylać ciasto do formy keksowej (o długości 30cm, albo dłuższej) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Do drugiej części dodać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę. Do trzeciej części dodać kisiel wiśniowy i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
Wzdłuż ciasta, przez środek zrobić nacięcie nożem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 65 min w temperaturze 180°C.

-----------------------

Składniki na masę budyniową: 
  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 
Przygotowanie masy:
Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
-------------------------

Sposób przygotowania samolotu:

Przygotować dwie babki w keksówkach o długości około 30 cm oraz masę budyniową. 
Pierwszą babkę wyrównać nożem z góry i zaokrąglić przód (jak na zdjęciu poniżej).  


Drugą babkę wyrównać z góry i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa placki. Wyciąć trójkąty na skrzydła. 



Pozostałe ciasto pociąć na kawałki i masą budyniową przykleić je do końca babki, przedłużając długość samolotu. Wszystkie części poukładać i całe ciasto posmarować masą. 



Przygotować masę cukrową. Małą część odłożyć na bok i zafarbować niebieskim barwnikiem. Resztę masy rozwałkować i obłożyć nią tort. Duże, główne skrzydła można obłożyć masą oddzielnie. (Będzie łatwiej, a poza tym ze skrzydłami tort nie mieści się w lodówce ;) Przed podaniem układamy je w odpowiednim miejscu. (Wystarczy je przyłożyć, nie ma potrzeby ich doklejania). Niebieską masę cukrową rozwałkować i wyciąć z niej okna i ewentualnie inne ozdoby.




Żródło: domowe-wypieki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...