poniedziałek, 19 marca 2012

Sernik nowojorski

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju desery z dodatkiem sera. Muffinki z serem, drożdżówki z serem, a już serniki na delikatnym spodzie w szczególności. Próbuję znaleźć mój ulubiony, więc co jakiś czas testuję nowy przepis. Dziś nowojorski, pieczony w kąpieli wodnej. Taką metodą piekłam sernik po raz pierwszy. Dosyć często spotykam przepisy na tego typu serniki w książkach czy też na blogach kulinarnych i bardzo byłam ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że jest zupełnie inny niż te, które do tej pory robiłam. Jest bardzo kremowy, gładki jak masełko, ma śliczny biały kolor i nie opada, jak to często bywa przy sernikach. Jest naprawdę smaczny i mimo, iż ja pozostanę przy sernikach przygotowywanych metodą tradycyjną, to szczerze mogę go polecić osobom, które lubią kremowe serniki. Według mnie pieczenie w kąpieli wodnej trwa jednak zbyt długo. Mało tego, można spróbować go dopiero po minimum 12 godzinach. Ja jestem na to zbyt niecierpliwa, ale jeśli macie więcej silnej woli to wypróbujcie przepis ;)
Źródło





Składniki na spód:

  • 70 g masła, roztopionego
  • 140 g ciastek digestive, pokruszonych

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.



Składniki na masę serową:

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)


Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia.  Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (Ja piekłam w sumie 1h 50 min.) Pieczemy dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku.

Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.


Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 220 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny


Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.
 









i jeszcze malutkie oznaki wiosny na moim podwórku :)














Seromaniacy

2 komentarze:

  1. To zdecydowanie moj ulubiony sernik - ciezki, mazisty, wspanialy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo doskonałe określenie - mazisty. Zawsze można na Ciebie Maggie liczyć ;) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...