środa, 28 marca 2012

Bułeczki nocne

Dawno nie robiłam pieczywa w domu bo ciągle nie działa mój mikser, a chyba jestem zbyt leniwa na ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego. Brakowało mi jednak tych świeżych, ciepłych bułeczek na śniadanie - siła przyzwyczajenia. I nagle olśnienie, przecież mam jeszcze w domu maszynę do pieczenia chleba i w niej można wyrobić ciasto. Tym oto sposobem powstały dzisiejsze bułeczki. Na dodatek są to nocne bułeczki, na które ciasto przygotowujemy wieczorem, chowamy do lodówki i rano czeka na nas gotowe ciasto :) Bardzo fajna sprawa gdy chcemy zjeść rano świeże bułeczki, a nie mamy zbyt wiele czasu. 


Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 60ml letniej wody
  • 60ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Zrobić zaczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną letniego mleka. Odstawić na chwilę (ok10min) do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, drożdże, jajko mleko i sól. Wyrabiać a następnie wlać olej i ponownie chwilę wyrabiać. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie miskę wysmarować olejem, wsadzić ciasto, przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Rano wyjąć i zostawić w temp. pokojowej na 20 minut. Następnie uformować po jednym wałku na jedną bułeczkę zrobić supełek i zaplatać dookoła bułeczki, albo zwyczajnie uformować kółeczka. Ułożyć na blaszce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem, jogurtem naturalnym lub mlekiem. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut.



 Źródło: In my coffe kitchen

5 komentarzy:

  1. Chciałabym takie śniadanie:) Pyszne bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś nocne bułeczki, tak fajnie mieć rano pachnące pieczywo bez wychodzenia z domu, Twoje są świetnie skręcone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz na śniadanko :)
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dluzszego czasu przymierzam sie do nich, ale wciaz sa jeszcze przede mna... Pieknie je uformowalas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, zaczęły znikać jeszcze przed śniadaniem. Widok mojej rocznej Córci sięgającej na palcach do talerza i szybki odwrót, żeby nikt nie zabrał zdobyczy - bezcenny. Po bułeczkach po śniadaniu nie było śladu. Bardzo dziękuję za ten fantastyczny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...