niedziela, 25 marca 2012

Plastyczna masa cukrowa

Masa cukrowa jest świetnym sposobem na udekorowanie tortów. Mnie posłużyła do uformowania tortu w kształcie samolotu. Jest ona oczywiście jadalna, jednak bardzo słodka bo to praktycznie sam cukier.  
Z podanych składników możemy zrobić masę wystarczającą do obłożenia dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Możemy ją także zrobić w dowolnym kolorze poprzez dodanie kolorowych barwników spożywczych.


Składniki:
  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja dałam w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy
Sposób przygotowania: 
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).  
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców). 
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie. 
  4. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur. 
  5. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby. 
  6. Masę można przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Chodź najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu). 
  7. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. 
  8. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. 
  9. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła. 
  10. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi. 
  11. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.
Żródło: domowe-wypieki.pl

4 komentarze:

  1. oo..Super:)taki przepis może mi się przydać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku samolot! Mój narzeczony właśnie obronił magistra lotnictwa, chyba mu muszę sprawić tort w proponowanym przez Ciebie kształcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulacje dla świeżego mgra :) Daj znać jak wyszedł tort.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...