poniedziałek, 12 marca 2012

Fusilli z brokułami i serem pleśniowym

Proste danie do zrobienia w 15 minut nie licząc gotowania wody na makaron i brokuły. Takie banalne w przygotowaniu, a takie wykwintne w smaku. Uwielbiam makarony, uwielbiam brokuły i uwielbiam orzechy, cóż więcej mi potrzeba (do szczęścia) na obiad? Ach, faktycznie sosu z sera pleśniowego i śmietany ;)

Składniki:
  • 500 g makaronu fusilli 
  • 500 g brokułów
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 150 g sera pleśniowego
  • 3 łyżki orzechów włoskich

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Podzielić brokuły na różyczki i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić na plasterki i udusić do miękkości. Wlać wino i śmietanę i gotować 4-5 minut, aż wygotuje się i zgęstnieje. Dodać paprykę i pokrojony drobno ser. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos i brokuły dodać do makaronu i delikatnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu, aż wszystko będzie ciepłe. Podawać posypane orzechami uprażonymi na suchej patelni.








5 komentarzy:

  1. Ser plesniowy, orzechy, makaron - i juz jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może dodasz przepis do konkursu http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. no to już wiem co zrobię z zalegającym w lodówce brokułem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...