piątek, 9 marca 2012

Zupa z czerwonej soczewicy

Zapewne da się już zauważyć, że wszystkie zupy, które robię są zmiksowane na krem. Niestety w taki to właśnie sposób muszę przemycać warzywa żeby zjadły je moje dzieci. Bo o ile na surowo zjedzą nawet cebulę i seler, to w zupie pływające kawałki marchewki czy innej pietruszki są już niejadalne.
W tym przypadku zupa krem smakowała nawet M. mimo, że miksowanych zup nie jada, a soczewicę leżącą na półce sklepowej omija szerokim łukiem.



Składniki:
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200g pomidorów z puszki lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • serek topiony

Przygotowanie:
Do rondla o grubym dnie włożyć pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć aż cebula troszkę zmięknie.Dodać bulion, opłukaną soczewicę i pomidory z puszki. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 25 minut aż soczewica będzie miękka. Dodać serek do rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować.Można dodać śmietanę lub jogurt. Nam najbardziej smakuje czysta z dodatkiem grzanek lub makaronu.




1 komentarz:

  1. też robię podobną, jest niesamowicie dobra i sycąca ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...