czwartek, 15 marca 2012

Gulasz z pieczoną papryką

Dzisiaj zapowiadany gulasz przygotowany przez M. Jest na prawdę przepyszny. Jeżeli chodzi o potrawy mięsne, to śmiało mogę powiedzieć, że M. jest mistrzem w ich przyrządzaniu. Mięsne dania nie należą do moich ulubionych, ale te od M. zawsze mi smakują. Niestety dokładnych ilości przypraw nie jestem w stanie podać bo M. sypie prosto z torebki i nie umiem go przekonać żeby przerzucił się na łyżeczkę :) Zresztą i tak każdy dodaje przyprawy według własnego gustu czyż nie mam racji?
Gulasz doskonale smakuje z czeskimi knedlikami (przepis znajdziecie tutaj ).


Składniki:
  • 1kg mięsa wołowego 
  • 4 czerwone papryki
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 marchewki
  • 2 l wywaru drobiowego (może być woda z kostką rosołową) 
  • szklanka białego wina
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz 
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • tymianek
  • bazylia
  • słodka papryka
  • ostra papryka 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy


Przygotowanie:

Dzień wcześniej pokrojone mięso w kostkę zasypać całkowicie słodką i ostrą papryką, wymieszać. Następnego dnia papryki opalić palnikiem lub posmarować lekko oliwą i opiekać w piekarniku (najlepiej na opcji grill). Gdy pieczemy w piekarniku musimy podłożyć na spód piekarnika jakieś naczynie bo papryka puszcza sok, który później dolewamy do gulaszu. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Mięso podsmażamy na ostrym ogniu przez kilka minut, mieszając żeby podsmażyło się z każdej strony. Odłożyć mięso i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać mięso, marchewkę pokrojoną w plasterki, pomidory z puszki, koncentrat i upieczoną paprykę pokrojoną w paseczki. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, papryki w proszku. Podlewamy wywarem oraz winem i dusimy do czasu aż mięso zmięknie a sos zredukuje objętość i gulasz się zagęści. Pod koniec duszenia dodajemy tymianek, bazylię, zioła prowansalskie i majeranek.







4 komentarze:

  1. Prawdziwie "meskie" jedzenie - a ja, choc baba ze mnie, bardzo lubie takie dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, prawdziwie "męskie" jedzenie.
      Zrobione przez mężczyznę i prawdziwie ostreeee

      Usuń
  2. Knedliki jak knedliki, ale ten skromny dodatek hot w postaci gulaszu...mmm pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie doskonałe połączenie jest właśnie z knedlikami, ale inne dodatki też się sprawdzą :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...