piątek, 23 marca 2012

Tarta warzywna z kurczakiem

Z serii - "co zrobić z mięsem z kurczaka pozostałym z rosołu". 
Mięso z rosołu samo w sobie jest dla nas niemożliwe do przełknięcia, za to jako składnik do tej tarty, jak najbardziej. Zresztą porównajcie sobie, zamknijcie oczy, i użyjcie wyobraźni. Na jednym talerzu leży kurczak wyciągnięty z rosołu, na drugim natomiast kawałek pachnącej tarty wypełnionej kolorowym warzywnym farszem, rzeczonym kurczakiem i aksamitnym sosem jajeczno-śmietanowym. Który talerz wybierzecie?  Ja na pewno ten poniżej ;)
PS. Właśnie się dowiedziałam o nowym czytelniku mojego bloga. Pozdrawiam Paulinę:)




Składniki na ciasto:
  • 350g mąki (najlepiej krupczatki)
  • 150g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 5-7 łyżek wody
  • sól
Ciasto wyrobić szybko rękami lub siekać nożem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkowujemy płat większy niż średnica formy. Przenosimy do formy i odcinamy końcówki wystające poza brzeg formy. Resztę ciasta możemy zużyć do ozdobienia wierzchu tarty. 
Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i układamy fasolki, groch, ryż itp. służące do obciążenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut, wyciągamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez ok. 10 min.


Składniki:
  • 500g mięsa z ugotowanego kurczaka 
  • 3 średnie marchewki z rosołu
  • 200g kukurydzy z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 200 g groszku zielonego z puszki
  • 150g serka wiejskiego
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany

Przygotowanie:

Mięso mielimy, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, kukurydzę, fasolę i groszek. Zalewamy serkiem wiejskim, doprawiamy i mieszamy. Wykładamy na podpieczone kruche ciasto. Wkładamy do piekarnika na 5 minut, a po tym czasie zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez kolejne 15min.









Miesiąc z Quiche
Tarty wytrawne i na słodko

6 komentarzy:

  1. uwielbiam tarty, a ta wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu - nic sie nie marnuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie placki.
    chyba się przyłączę, wpadnę na kawałeczek ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie tarty! Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłednie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...