sobota, 10 marca 2012

Placuszki brokułowe

Kolejne z serii placuszków warzywnych. 
Zrobione z moich ulubionych warzyw więc nie trudno odgadnąć, że na liście najsmaczniejszych placuszków warzywnych umieszczam je, na zaszczytnym drugim miejscu. Pierwsze miejsce niezmiennie zajmują klasyczne placki ziemniaczane i ich pozycja jest raczej niezagrożona, ale brokułowe są zdecydowanie zdrowsze więc na pewno będę je robiła częściej. 
Bardzo proste i szybkie w przyrządzaniu. Najlepiej smażyć je bez tłuszczu na patelni teflonowej. 



Składniki:
  • brokuł (może być świeży lub mrożony),
  • 150 g serka naturalnego,
  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Ostawiamy na 5 minut. Osuszone brokuły mieszamy z serkiem naturalnym. Całość miksujemy a następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Przyprawiamy. Z masy smażymy placki średniej grubości.





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      o dziwo naturalnie zielone od brokuła, nie ma w nich żadnych barwników

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...