piątek, 9 listopada 2012

Pierogi z dynią, ciecierzycą i fetą

To już ostatnia moja propozycja z dynią w tym roku. Przygotowane wcześniej puree wykorzystałam w całości więc jeśli nie zgłosi się jakiś darczyńca z dynią;), pożegnam się z tym warzywem do przyszłego roku. Jedno wiem na pewno - jestem miłośniczką dyni mimo, iż przez wiele lat wydawało mi się, że jej nie lubię. 
Pierogi z dynią i ciecierzycą są bardzo delikatne w smaku, żeby nie powiedzieć lekko mdłe, dlatego proponuję je mocno zaostrzyć papryką i dodać słoną fetę.



Składniki na farsz:

  • 200 g puree z dyni (dynię pieczemy ze skórą w mniejszych kawałkach ok. 45 min. w 180 st. do miękkości, następnie oddzielamy od skóry widelcem i miksujemy na puree. W tej postaci nadmiar puree możemy mrozić)
  • 200 g ciecierzycy z puszki bądź ugotowanej
  • 100 g fety
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka posiekanego świeżego oregano
Przygotowanie:
Ciecierzycę z puszki bądź ugotowaną mielimy w maszynce, dodajemy puree z dyni, fetę i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę i razem smażymy do zrumienienia cebuli. Dodajemy do farszu i przyprawiamy. 

Składniki na ciasto:
/około 40 szt./
  • 380 g mąki 
  • 190 ml wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować na okrągły placek. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać. 

Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotować jeszcze ok 4-5 min i wyciągać.



11 komentarzy:

  1. Od miesiąca marzę o takich pierogach z dynią, ale ciągle brak czas, by to marzenie zrealizować.
    Podeślij mi proszę małą porcyjkę, co Ty na to? :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu BOSKIE!

    Pozdrawiam,
    www.wieszaknawybiegu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :)
    Ka, wyróżniłam Cię :)
    http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-w-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają fantastycznie! Ciecierzyca i feta - brzmi wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. gdyby tylko ktoś mi chciał takie pierogi przygotować:)

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. super połączenie:) chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia, a zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...