czwartek, 1 listopada 2012

Kopytka dyniowe

Kopytka z dyni to kolejne kluseczki (po tych z dodatkiem bobu;), które nie dość, że smakują wybornie to jeszcze cieszą oko swoim kolorem. Takie kopytka są ciekawym uzupełnieniem głównego dania mięsnego, ale sprawdzają się również jako samodzielne danie. Ja najbardziej lubię je zjadać z sosem serowo-orzechowym np. takim jak tutaj -klik. To także kolejny fajny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z "wczorajszego obiadu". Dodajemy mniej więcej tyle dyni co ziemniaków. Niestety dynia jest dosyć wodnista więc trzeba dodać sporo mąki. Musimy jednak pamiętać, że im więcej jej dodamy, tym mniej smaczne będą. Przy formowaniu najlepiej pomagać sobie łyżką lub mocno umączonymi rękami gdyż ciasto jest dosyć luźne.


Składniki:

  • 145 g ziemniaków ugotowanych
  • 120 g puree z dyni (dynię pieczemy ze skórą w mniejszych kawałkach ok. 45 min. w 180 st. do miękkości, następnie oddzielamy od skóry widelcem i miksujemy na puree)
  • 110 g mąki 
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy w maszynce lub ubijamy dobrze tłuczkiem, dodajemy puree z dyni oraz mąkę. Wszystko szybko zagniatamy razem z mąką, jajkiem i curry. Na stolnicy podsypujemy dużą ilością mąki i formujemy wałek, z którego odcinamy ukośne kawałki. Ciasto jest mocno luźne więc można również pomagać sobie łyżką i wrzucać do wrzątku. Po ugotowaniu stają się bardziej zwarte, jednak pozostają fajnie mięciutkie, a nie są twarde i mączne. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy po wypłynięciu ok. 3-4 min.


8 komentarzy:

  1. jak one pięknie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bajecznie, bardzo apetycznie.

    Widzę, że wszystkich pestek jeszcze nie obrałaś ?? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne. Już od jakiegoś czasu myślę o ich zrobieniu, może w końcu się za nie wezmę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sie wlasnie przymierzam do dyniowych gnocchi. Twoje kopytka wygladaja cudnie, tak slonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dyniowe kopytka.... narobiłaś mi wielkiego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio robiłam dyniowe gnocchi :) A kopytka pięknie i słonecznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...