niedziela, 25 listopada 2012

Świąteczne pierogi z grzybami i kapustą

Są takie dania, których smak jest ściśle związany z Bożym Narodzeniem. Pierogi z grzybami i kapustą zdecydowanie do nich należą. Bardzo rzadko robię je w innym terminie, głównie dlatego, żeby nie psuć sobie skojarzeń. Lubię na święta jeść coś wyjątkowego, na co z utęsknieniem czekam cały rok. Dzięki temu potrawa jest wyjątkowa. 
Inna sprawa, że nie zawsze mam wystarczająco dużo grzybów żeby zużywać je w ciągu roku, a zakup nie wchodzi w grę. Ja nie ufam nikomu w kwestii grzybów poza moim tatą i M, który to z kolei stawia sobie za punkt honoru jeść wyłącznie znalezione grzyby - nigdy kupowane;) 


Składniki na farsz:
  • 700 g świeżych grzybów lub ok. 200 g suszonych
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1/2  łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Świeże grzyby zalewamy wodą (suszone zalewamy dzień wcześniej i moczymy przez noc) gotujemy 20 min. i odcedzamy zachowując wodę po czym przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Kapustę kroimy drobno i gotujemy w wodzie, w której wcześniej gotowały się grzyby. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy kapustę i smażymy aż wyparuje cała woda.  Dodajemy zmielone grzyby, rozmaryn, sól i pieprz.

Składniki na ciasto:
  • 380 g mąki pszennej 
  • 190 ml wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować na okrągły placek. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać. 

Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotujemy jeszcze ok 4-5 min i wyciągamy.




8 komentarzy:

  1. mmmniaaam. też miałam dzisiaj pierogi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do zabawy :)
    http://gotuj-sam.blogspot.com/p/inne.html
    tutaj szczegóły

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie świąteczną tradycją są uszka z kapustą i grzybami. W żadnym innym okresie w roku nie smakowałyby tak samo.

    OdpowiedzUsuń
  4. pierogi tu pierogi tam, pierogi u mnie, wszędzie pyszne pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie specjalistką od pierogów jest mama. Łasuch ma dwie lewe ręce więc skończyłoby się na zjedzeniu ciasta na surowo i zagryzieniu farszem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do zabawy http://kucharzytrzech.blogspot.com/2012/11/raz-dwa-trzy-nominowana-liebster-blog.html. Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  7. z grzybami to ja mam tak samo - jakbym sama nie nazbierała bo nie jadłabym chyba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...