piątek, 24 maja 2013

Jajecznica ze szparagami

Nie jestem na tyle szalona by sądzić, iż ktokolwiek potrzebuje przepis na jajecznicę, zdecydowanie  nie. Dzisiejszy wpis to jedynie kolejna, banalna, aczkolwiek wyjątkowo smaczna propozycja wykorzystania szparagów. 
Zazwyczaj jajecznicę z różnymi dodatkami jadamy w weekendowe poranki, bowiem tylko wtedy możemy usiąść razem do stołu. Jako że ostatnio zaprzyjaźniliśmy się ze szparagami, postanowiłam wypróbować jajecznicę również z ich dodatkiem. Wnioski są oczywiste - było pysznie - ale czy mogło być inaczej z tak idealnym połączeniem? 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 8-10 szparagów
  • łyżka masła
  • zielona cebulka/ szczypiorek
  • sól
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Do wąskiego, wysokiego garnka wlewamy wodę i wstawiamy pionowo szparagi tak aby czubki wystawały ponad wodę. Gotujemy ok. 6-10 min w zależności od grubości (gotujemy al dente jak makaron;) w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. W tym czasie jajka wbijamy na patelnię, chwilę przesmażamy i pod koniec dodajemy pokrojone i miękkie szparagi. Dodajemy szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy i nakładamy na talerze. 


3 komentarze:

  1. A ja myślę, że niejednemu przydałby się przepis na dobrą jajecznicę.
    Przyjaźń ze szparagami fajna sprawa aż żal, że trzeba się z nimi rozstać.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre połączenie:) musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...