sobota, 11 lutego 2012

Muffinki dwukolorowe


Długo, długo zbierałam się do kupna formy do mufinek. W tym czasie gromadziłam pomysły żebym miała co upiec kiedy już się zbiorę i kupię tę upragnioną formę.
No i w końcu mam, piękna nowiutka blaszka na 12 sztuk. Więc nie dziwcie się, że teraz często będą nowe mufinkowe wariacje.


Dzisiaj mufinki dwukolorowe. Są dwa rodzaje: jasne z czekoladowym budyniem i ciemne z waniliowym budyniem.  I tutaj ciekawostka... ja nie lubię budyniu, nigdy świadomie nie kupiłam  żadnego wypieku z budyniem, nawet domowe ciasta z budyniem omijam z daleka.  Więc niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest, że tymi mufinkami się zajadałam...
Z podanych składników wychodzą po 24szt. z każdego koloru.
Oryginalny przepis tutaj




MUFFINKI JASNE

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 rozpuszczonej kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka

Do nadzienia
  • budyń czekoladowy + 375 ml mleka do ugotowania

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu z tą różnicą że zamiast 0.5 litra mleka robimy go z 375 ml. Przygotowany budyń odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Do naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek) i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki (jajka, płynne masło, mleko) i też dokładnie mieszamy.
 
Następnie płynną masę przelewamy do naczynia z suchymi składnikami i teraz juz mieszamy wszystko bardzo szybko - tylko do połączenia się składników (grudki w cieście na muffinki są dopuszczalne, natomiast zbyt długie mieszanie składników mokrych z suchymi powoduje, że ciasteczka mogą być twarde).
 
Gdy ciasto jest gotowe a budyń wystudzony nakładamy wszystko do formy wyłożonej papilotkami. Na dno wkładamy łyżkę ciasta, na to kładziemy małą, ale czubatą łyżeczkę masy budyniowej przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Papilotkę wypełniamy do wysokości 3/4.
Ciasto łatwo się nakłada gdy pomagamy sobie drugą łyżką zarówno przy nakładaniu ciasta jak i przy nakładaniu budyniu.

 
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C - 200°C




MUFFINKI CIEMNE

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 rozpuszczonej kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
Do nadzienia
  • budyń waniliowy + 375 ml mleka do ugotowania

Muffinki ciemne przygotowujemy tak jak muffinki jasne z tą różnicą, że do suchych składników dodajemy 3 łyżki kakao. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...