wtorek, 7 lutego 2012

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupka porowo-ziemniaczana. Ugotowana z Szymusiem - pomocnikiem kucharza ;). Widoczna na talerzyku zielona ozdoba to wynik jego żmudnej pracy. Kroił dzielnie pory zupełnie tępym nożem, wcale się nie skarżąc i bez przerwy kazał fotografować się przy pracy. Zjadł też bardzo chętnie cały talerz zupy. Tak zresztą zwykle się dzieje gdy bierze udział w przygotowaniu danej potrawy, dlatego polecam gotować z dziećmi zwłaszcza z niejadkami. Ale zupa nie jest zarezerwowana dla dzieci;) ja też chętnie ją zjadłam. Jest bardzo smaczna, zarówno sama jak i z groszkiem ptysiowym.  



Składniki:
  • 450 g ziemniaków,
  • 450 g pora (białych części)
  • 1 cebula,
  • litr wywaru,
  • sól, pieprz,
  • śmietana,
  • koperek.

Ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulę i pory pokroić w plasterki. Przełożyć do rondelka, przykryć podlać bulionem i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać gorący bulion i gotować całość przez kolejnych kilka minut (ziemniaki muszą być miękkie). Zmiksować zupę blenderem na gładki krem i doprawić do smaku.
Można dodać odrobinę śmietany ale równie dobrze smakuje bez.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...