środa, 15 lutego 2012

"Ptasie mleczko" czekoladowe

Jak już wczoraj pisałam nie obchodzę walentynek. Nie lubię tego święta. Nie oczekuję w tym dniu prezentu w postaci bukietu kwiatów, pluszowego serca czy misia z napisem "I love you". Odstręczają mnie te różowe i czerwone kolory na każdej wystawie sklepowej. Natomiast czekoladkami czy dobrym winem nigdy nie pogardzę. Nie koniecznie w drogiej restauracji z tabunami ludzi, nie koniecznie wystrojona w jedwabną suknię i nawet nie przy romantycznej muzyce (bo typem romantyczki nigdy nie byłam). Tylko tak zwyczajnie w domu z lampką wina. Wieczór z M. Posiedzieć, porozmawiać, napić się wina a do tego wina zjeść jakiś deser. Deser w postaci ptasiego mleczka - ulubione słodycze M. Ja akurat nie przepadam, ale dla M. nie ma lepszych słodyczy niż galaretki w czekoladzie i właśnie ptasie mleczko. 
W oryginalnym przepisie tutaj jest chyba jakiś błąd. W składnikach jest wymieniony cukier puder i waniliowy ale już w przygotowaniu nie ma o nich ani słowa. Przeoczyłam to przygotowując piankę. I co się okazuje - deser jest słodki sam w sobie. Według M. z dodatkiem cukru pianka byłaby zbyt słodka.



Składniki:
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (100g)
  • 500 ml śmietany 36%
  • 500 ml śmietanki 12%
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 7-8 łyżeczek żelatyny
  • 250 ml wrzątku

Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładając ją dokładnie folią spożywczą. Ubijamy na sztywno śmietanę 36% i wkładamy ją do lodówki. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i płyn dzielimy na 3 równe części.
Śmietanę 12% rozlewamy na 3 równe części. Jedną część śmietany podgrzewamy w garnku razem z połamaną na kawałki czekoladą deserową, do momentu aż czekolada się rozpuści i masa będzie idealnie gładka. Nie zagotowujemy! Analogicznie postępujemy z pozostałym częściami śmietanki i z pozostałymi czekoladami. Powinniśmy uzyskać 3 masy czekoladowe w 3 miskach/rondelkach. 

Do masy z czekoladą deserową wlewamy 1/3 żelatyny bardzo dokładnie mieszamy i dokładamy 1/3 bitej śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnej struktury śmietany, a następnie masę wlewamy na dno tortownicy i umieszczamy całość w zamrażarce na około 10 minut, aby masa zgęstniała, co umożliwi nam wylanie kolejnej warstwy. Z kolejnymi warstwami postępujemy analogicznie - mieszamy masę czekoladową z żelatyną i bitą śmietaną, a następnie wylewamy kolejną warstwę gdy tylko poprzednia zastygnie.

Całą procedurę można oczywiście przeprowadzić w lodówce, ale wtedy proces tężenia pianki znacząco się wydłuży. Zamrażarkę wykorzystujemy tylko do momentu wylania ostatniej warstwy. Potem piankę przechowujemy już tylko w lodówce!

Pianka jest najlepsza po 3-4 godzinach spędzonych w lodówce. Świetna również następnego dnia.







2 komentarze:

  1. Musi być przepyszne, wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam to ptasie mleczko w domu wyszło przepyszne!!moja rodzinka była zadowolona polecam wszystkim ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...