czwartek, 18 października 2012

Tortilla de patatas/ hiszpańska tortilla

Tortilla de patatas to nic innego jak hiszpański omlet z pokrojonymi ziemniakami i cebulą. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to jej odwracanie. Jeśli jednak pomożemy sobie dodatkowym talerzem nie będzie to trudne i wszystko się uda. W Hiszpanii ponoć w każdym domu można znaleźć specjalną, dwustronną patelnię do smażenia takich tortilli - nie omieszkam sobie jej kupić przy okazji najbliższej wizyty w tym kraju;)
Dzisiejsza tortilla to wersja podstawowa, którą lubię najbardziej, jednak mój M. i dzieci wolą z dodatkami (kiełbasą, szpinakiem, cukinią czy innymi warzywami). 
Niektórzy robią taką tortillę z ziemniaków wcześniej przez chwilę gotowanych i taką wersję polecam osobom na diecie, albo gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, natomiast smaczniejsza zdecydowanie jest z surowych smażonych ziemniaków. 
Źródło


Składniki:
  • 6-7 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 5-6 dużych jajek
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki 
  • sól

Przygotowanie:
Oczyszczone i obrane ziemniaki oraz cebulę kroimy w plastry, solimy i mieszamy. Na patelni (najlepiej takiej nieprzywierającej) rozgrzewamy olej i dodajemy ziemniaki. Chwilę smażymy po czym dodajemy cebulę. Oleju powinno być tyle, żeby prawie przykrywały ziemniaki.  Smażymy do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej żeby jak najmniej tłuszczu zostało na ziemniakach. 
Rozbijamy jajka i lekko je ubijamy widelcem, a następnie dodajemy ziemniaki z cebulą. 
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy  i wlewamy całą masę jajeczną. Na średnim ogniu smażymy aż brzegi lekko się zetną, a środek jeszcze będzie luźny. Podważamy lekko drewnianą łyżką, sprawdzając czy pod spodem jest już ścięta. Następnie nakrywamy patelnię dużym talerzem, odwracamy tak żeby tortilla pozostała przypieczoną stroną na górze, na talerzu.
Na patelnię dodajemy 1- 2 łyżki oliwy czekamy chwilę aż się rozgrzeje i zsuwamy ostrożnie tortillę na patelnię. Smażymy jeszcze 3-4 minuty, po czym wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze tortillę na patelni ok. 2 min. 







5 komentarzy:

  1. Ten Twój klasyczny omlet hiszpański w wersji podstawowej jest super.Ja jak go już robię, to tak jak Twój mąż, lubię co nieco do tego dołożyć.Przeważnie jest to sprzątanie lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Uwielbiam wszystko co ziemniaczane :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...