wtorek, 9 października 2012

Kurczak z leśnymi grzybami na pieczonym kalafiorze

Banalne, oczywiste, ale jakże pyszne połączenie. Soczysty kurczak, kilka grzybów leśnych, obowiązkowo zielona pietruszka, a wszystko to na kalafiorze pieczonym z parmezanem. Bajeczne - mówię Wam. Trzeba tylko szybko wybrać się do lasu i poszperać pod sosnami, bukami czy innymi drzewkami, a na pewno coś znajdziecie bo pogoda sprzyja grzybobraniu. Jeśli nie macie czasu, lub ochoty na spacer po lesie spróbujcie kupić je u kogoś sprawdzonego, ale koniecznie przygotujcie razem z piersią kurczaka i kalafiorem bo to połączenie naprawdę jest idealne. 




Składniki:
  • 3 plastry kalafiora
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 arkusz papieru - pomysł na papirus Winiary (z czosnkiem)
  • 150 g podgrzybków (lub innych leśnych grzybów)
  • mała cebula
  • odrobina parmezanu do posypania kalafiora
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g masła
  • 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
  • 2 małe ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • szczypta kurkumy i soli
Przygotowanie:
Z główki kalafiora wycinamy plastry (najlepiej ze środka wtedy będą duże i z nóżką), układamy je na blasze wyłożonej papierem, spryskujemy oliwą, lekko solimy i posypujemy szczyptą kurkumy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez ok. 20-30 min w zależności od grubości plastra kalafiora. W ten sposób kalafior nie jest miękki, a chrupiący (taki preferuję). Jeśli takiego nie lubicie proponuję przed pieczeniem krótko obgotować kalafiora w wodzie, a dopiero później wstawić do piekarnika (oczywiście przyprawiamy w takim wypadku po wyjęciu z wody). Pod koniec pieczenia posypujemy odrobiną startego parmezanu. 

Piersi kurczaka lekko rozbijamy, nakładamy na arkusz papirusa Winiary i smażymy na patelni bez tłuszczu przez 5 min z każdej strony. Kurczak smażony w papirusie nie wymaga wcześniejszego marynowania. 

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wraz z masłem dusimy do zeszklenia. Następnie dodajemy grzyby - duże okazy kroimy, natomiast małe dodajemy w całości.  Do grzybów wsypujemy pietruszkę oraz  lubczyk i dusimy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec duszenia solimy. Gdy grzyby są już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy śmietanę.
Nakładamy na plastry kalafiora wraz z piersią kurczaka pokrojoną w kosteczkę. 





21 komentarzy:

  1. Ale co Ty tu, Moja Droga, nazywasz banałem? Super danko, ten kalafior to totalny odjazd!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, kalafiorek rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super pomysł z tym kalafiorem.
    Wygląda to obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. powinnaś być malarzem dań :) cudne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo niebanalnie, kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asia ja juz bym sie rzuciła na zdjęcie i zjadła tak smakowiecie to wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł z kalafiorem. Na pewno wypróbuję :). Też lubię jak jest chrupiący, a nie rozgotowany. Bardzo malowniczo wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja droga, czasami banał w kuchni to jest strzał w dziesiątkę!!! Boska potrawa!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiu,

    absolutnie genialny pomysł z kalafiorem!
    Z ogromną przyjemnością bym skonsumowała Twój sosik grzybowy.

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki plaster kalafiora wygląda rewelacyjnie. Koniecznie wykorzystam pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne zestawienie smaków, no ale kalafior podany w ten sposób jest moim faworytem. Pięknie się prezentuje :-D

    OdpowiedzUsuń
  12. ten pieczony kalafior wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko prezentuje się wybornie, ale ten kalafior mmmmmmmmmmm marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ten kalafior wspaniale się prezentuje! piękny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny pomysł z tym kalafiorem!

    OdpowiedzUsuń
  16. super pomysł :-) i jak pięknie wygląda aż szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Co tam kurczak,ale pomysł na podanie kalafiora kupuję.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealne zestawienie, przepis trafia do kolejki

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny pomysl z tym kalafiorem i na pewno pyszny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...