poniedziałek, 3 grudnia 2012

Imbirowo-cynamonowe ciasto z jabłkami

An apple a day keeps the doctor away... a że przyszła zima, trzeba się hartować na wszystkie możliwe sposoby, prawda? Co z tego, że w cieście, że z cukrem, że pod wpływem temperatury traci witaminy? Jabłko to jabłko, miało być i jest - dla zdrowotności ;)
inspiracja



Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z białek pianę dodając stopniowo cukier pod koniec ubijania. Następnie zmniejszając trochę obroty miksera dodajemy po kolei po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodajemy cynamon, kakao, imbir i na końcu powoli wlewamy oliwę. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 min w temp 170 st. (termoobieg + grzałka dolna)


5 komentarzy:

  1. Obłędnie wygląda to ciacho. Porywam kawałek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, wygląda niesamowicie smacznie i soczyście, takie jakie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przykro mi brak banerka:(zdyskfalifikowane-jak możesz to dodaj i mnie poinformuj)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...