środa, 27 czerwca 2012

Portugalskie jajeczne tartaletki. Portugalia vs. Hiszpania 1:0 ;)

Zazwyczaj przeglądając internet w poszukiwaniu jakiegoś przepisu najpierw oglądam zdjęcia. Gdy są nieatrakcyjne, nie patrzę już na składniki i sposób przygotowania lecz szukam dalej. Jak się okazuje mogłam przez to przeoczyć wiele naprawdę pysznych dań. 
Szczerze mówiąc gdy znalazłam przepis na te jajeczne tartaletki, uznałam, że są mało interesujące i o mały włos nie zrezygnowałam z nich. Gdyby nie fakt, że szukałam właśnie takiego tradycyjnego deseru Portugalskiego, nie przeczytałabym nawet przepisu. Miała być jednak klasyka więc będzie klasyka, postanowiłam je zrobić. 
I co? Od dziś nie patrzę na zdjęcia, tylko na przepis bo właśnie tego typu słodkości lubię najbardziej. Nie dość, że wygodna przekąska do podjadania w sam raz na dzisiejszy mecz;) to jeszcze rozpływa się w ustach. 
Do przygotowania spodu tartaletek wykorzystałam trochę białego sera zalegającego w lodówce, ale równie dobrze możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na tradycyjne, kruche ciasto.


Składniki na ciasto:
  • 200g białego sera
  • 200g mąki
  • 130 g masła
  • 2 jajka
Składniki na masę jajeczną:
  •  4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie: 
Przed przygotowaniem ciasta najlepiej masło pokroić w kostkę i schłodzić w lodówce. Następnie wszystkie składniki szybko zagnieść palcami lub posiekać nożem do połączenia składników, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjąć, uformować wałek i pociąć na 12 równych kawałków, po czym każdym wylepić dołki w formie do muffinek. Nie wykładamy papilotkami (przyklejają się do ciasta) i nie ma potrzeby smarować, ciasto ładnie odchodzi po upieczeniu. 
Na ciasto wykładamy folię aluminiową lub papier do pieczenia  i wysypujemy ryżem lub fasolą jako obciążenie. Pieczemy przez 10 min. w temp. 200'C, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 min.

Żółtka, cukier, śmietankę i mleko ubijamy około 3 minuty aż osiągnie puszystą konsystencję i wlewamy do muffinkowych ciastek. Pieczemy do czasu aż masa jajeczna zetnie się i nabierze brązowego koloru. 



3 komentarze:

  1. Jednak stawiam na Hiszpanię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarteletki boskie - mysle, ze pocieszylyby nawet Cristiano Ronaldo po wczorajszej porazce ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...