środa, 6 czerwca 2012

Mięsno-fasolowa tarta z warzywami

Za około tydzień jako jedna z laureatek konkursu Ekonomia Gastronomia jadę do Warszawy na konferencję prasową poświęconą niemarnowaniu jedzenia, połączoną z promocją książki Ekonomia Gastronomia. To poradnik mówiący o tym jak w ekonomiczny sposób wykorzystać produkty spożywcze, które zalegają nam w lodówce. Marnowanie jedzenia zdarza się w mniejszym lub większym stopniu każdemu (o ile nie jesteście freeganami) więc taka książka z pewnością przyda się w każdym domu. Jeśli chcecie ją zobaczyć na swoim regale to zaglądajcie, niedługo pojawi się tutaj jako nagroda w małym konkursie :) a póki co możecie obejrzeć filmik tutaj  i z moim udziałem tutaj.
Żeby pozostać w temacie Ekonomii Gastronomii proponuję tartę na spodzie z fasoli i mięsa pozostałego z rosołu. Głównymi składnikami wypełnienia są natomiast warzywa i jajka. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej tarty mącznej, chyba bardziej syta, ale równie smaczna. 

Źródło (z moimi zmianami): fun & taste


Składniki na ciasto:
  • 300 g mięsa pozostałego z rosołu (wszystko jedno kurczak czy wołowe)
  • 300 g fasoli czerwonej (już ugotowanej)  
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Składniki na farsz:
  • 5 jajek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 3 czubate łyżki otrąb owsianych
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowaną fasolę i mięso mielimy na masę. Dodajemy jajko, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowaną oliwą i układamy wysoki brzeg żeby masa się nie wylała. 
Papryki kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i blanszujemy chwilę w gorącej i osolonej wodzie. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki, ogórki kiszone w cieniutkie paski. Wszystko razem mieszamy z otrębami, jajkami i przyprawami. Odstawiamy na 30 min, po czym wylewamy na masę mięsno-fasolową. Pieczemy 1 godz. w 180°C  we wcześniej nagrzanym piekarniku.









Tarty wytrawne i na słodko

5 komentarzy:

  1. zdjęcie nie odda smaku potrawy ale zachęca niesamowicie do jej wykonania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis zachowam bo zawsze mam problem z "porosołowym" mięsem!
    gratulacje z powodu wygranej:)


    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Bardzo mi się podoba taki przepis na tartę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawa propozycja (: chetnie bym sprobowala takiego dania !

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się że mój pomysł na zdrową tartę przypadł Ci do gustu :)...........Twoja prezentuje się bardzo smakowicie! :D Gratuluję wygranej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...