czwartek, 23 sierpnia 2012

Galaretka z mirabelek i jeżyn z rumem

"Jak dobrze mieć sąsiada" - śpiewały wieki temu Alibabki. Słowa tej piosenki przypominają mi się od czasu do czasu gdy sąsiedzi zza płotu kolejny raz dzielą się z nami darami swojego ogrodu. Co jakiś czas podrzucają nam, a to orzechy, a to jabłka, a całkiem niedawno zostaliśmy obdarowani kilkoma kilogramami mirabelek. Ktoś mógłby powiedzieć, że to tylko kłopot, że strasznie dużo z nimi roboty, ale co tam, tylko raz w roku jest okazja do takich przetworów. Galaretka jest pyszna, chociaż mocno kwaskowa za sprawą sporej ilości jeżyn, więc jeśli lubicie słodkie przetwory dodajcie więcej cukru lub mniej jeżyn. W żadnym wypadku jednak nie rezygnujcie z rumu ;)
Inspiracja: Bea



Składniki: 
  • 1800 g mirabelek (po wypestkowaniu)
  • 800 g jeżyn
  • 600 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml rumu

Pasteryzacja:
Słoiki myjemy i przesuszone wstawiamy do zimnego piekarnika. Wypiekamy je w temp 120-130 stopni przez ok. 15-20 minut. Owoce wraz z sokiem przekładamy do gorących wypieczonych w piekarniku słoiczków i pasteryzujemy ok. 20 min. w tej samej temperaturze. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. 
Jeśli chodzi o pasteryzację posługuję się radami Bei, o których możecie poczytać tutaj. Jest to naprawdę rewelacyjny sposób w przeciwieństwie do koszmarnego gotowania słoików w wielkich garach. 


Przygotowanie:
Mirabelki oczyścić, wydrylować, jeżyny opłukać, a następnie zalać owoce sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny, po czym doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minuty i odstawić na noc do lodówki. 
Następnego dnia gotować ponownie owoce przez kilka minut, a następnie przetrzeć przez sito lub przecierak do pomidorów. Do przetartej masy dolać rum, chwilę gotować i przełożyć gorącą masę do wypieczonych w piekarniku słoików. 




12 komentarzy:

  1. Ten kolor jest przepiękny;) Ja dziś smażę śliwki na konfiturkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam w planie, ale czekam na dostawę węgierek ;)

      Usuń
  2. Zazdroszczę trochę tych sąsiadów;) Takie dary to nie kłopot, szczególnie gdy potem zimą otwiera się takie słoiczki z cudowną zawartością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, cudne zdjęcia! A ta galaretka aż prosi się o spróbowanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i napewno jest pyszna, uwielbiam jeżyny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mirabelek dostałam jakiś czas temu cały kosz, ale niestety nie miałam sił, żeby zrobić z nich dżem, a na pewno byłby pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co w takim razie z nimi zrobiłaś? Jakiś kompocik też dobry pomysł, a zdecydowanie szybciej

      Usuń
  6. Super sposób na mirabelki, jak czytałam Twój post to czułam zapach tej galaretki i ślinka mi ciekła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie kanapeczki z masłem, twarogiem i taką galaretką, plus kakao do tego...aaaach<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mirabelek nie trzeba drylować :)
    Płuczemy owoce, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy nieco wrzącej wody na dno garnka, ustawiamy na małym ogniu (np. 3/9 na płycie elektrycznej) i doprowadzamy do wrzenia nie mieszając. Kiedy mirabelki (a właściwie owoce ałyczy) zmiękną i zaczną się rozpadać, garnek zestawić z ognia.
    Przygotować duży cedzak (ja używam plastikowego z pionowymi szparkami, na czterech nóżkach, z dwoma uszkami na bokach, taki spory do osączania sałaty), włożyć go do garnka tak, aby był zagłębiony w garnku po górną krawędź dziurek, inaczej przecier wypłynie poza garnek).
    Przestudzone owoce z pestkami przełożyć do cedzaka, mieszając po ściankach cedzaka drewnianą kulką na trzonku przecierać owoce ze skórkami do garnka poniżej, pestki zostaną w durszlaku :)
    Sprawdzone! Skuteczne :) Robiłam tak przecier / dżem z ałyczy do słoików oraz przecier z mirabelek i jabłek na szarlotkę. Przetarte owoce dosładzamy do smaku i 1) wrzący dżem pakujemy w słoiczki, a 2) owoce na szarlotkę studzimy i przed wyłożeniem na kruche ciasto mieszamy z odrobiną skrobii kukurydzianej, a na wierzch układamy kruszonkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...