środa, 8 sierpnia 2012

Czekoladowe ciasto z cukinią

Tego roku, w moim ogródku całkiem nieźle obrodziły cukinie, nic więc dziwnego, że królują ostatnio w mojej kuchni. Zachwycająco zielone o delikatnym miąższu, rosną na skarpie, a między nimi kwitnie jeszcze kilka kwiatów (faszerowane i smażone w cieście naleśnikowym wciąż przede mną ;) Te dojrzałe cukinie znalazły niedawno swoje miejsce w czekoladowym cieście czyniąc je  mocno wilgotnym i zaskakująco smacznym. Musimy tylko pamiętać żeby nie czekać zbyt długo aż cukinia urośnie, a w sklepie wybierać te mniejsze, bo duża cukinia jest zdecydowanie mniej smaczna. 
Źródło: just my delicious





Składniki:

/tortownica 21cm/
  • 250 g startej cukinii
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść posiekanych drobno orzechów
  • 80 ml oliwy 
  • 190 g cukru
  • 2 jajka 
Przygotowanie:
Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą
Masę przelewamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki nasmarowane masłem). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut.











24 komentarze:

  1. To już drugi przepis który znalazłam z wykorzystaniem cukinii w cieście. Zaczynam się przekonywać, bomba pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To aż dziwne Violu, że Ty jeszcze tego ciasta nie zrobiłaś, a w zasadzie dziwne że to nie Ty jesteś jego autorką znając Twoje pomysły :)

      Usuń
  2. Uwielbiam cukinie więc myślę, że wkrótce sama je wcisnę do ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam je w zeszłym roku - wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyyyychotka :-) wygląda cudowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ma kolor, taki głęboki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest też "głęboko" :)))) czekoladowe i pyszne ;)

      Usuń
  6. u mnie też króluje cukinia z działki, także zachowam przepis

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z warzywami :) Te także wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie to ciasto! Zazdroszcze urodzaju cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm za daleko jesteś bo bym się podzieliła :)

      Usuń
  9. pycha! robiłam w tamtym roku, ale i w tym z pewnością zagości na stole

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazdroszczę ogródka - zwłaszcza z rosnącą w nim cukinią :D
    Też mam w planach ciasto z cukinii. Twoje wygląda naprawdę zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szisiaj upiekę bo u mnie wciąż nadmiar cukinii... pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przymierzam się do tego ciasta, ale zastanawiam się, czy można je nieco "odchudzić" i zrezygnować z oleju (ew. zastąpić go - tylko nie wiem czym)?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...