wtorek, 11 września 2012

Ciasto ucierane z mąką pełnoziarnistą i śliwkami

Wiele razy próbowałam robić ciasta ucierane z mąki razowej, odtłuszczone serniki czy też inne ciasta bez masła, śmietany i białego cukru. O ile cukier można czymś zastąpić bez szkody dla smaku, to sernik na zupełnie odtłuszczonym serze czy jogurcie mi nie odpowiada. Owszem było to zdrowsze i lżejsze dla naszego organizmu, ale nie mogę powiedzieć żeby było tak smaczne jak te "normalne". Z tym ciastem jest inaczej, to jedyne ciasto z pełnoziarnistej mąki pszennej, które ładnie wyrasta, jest puszyste i nie ma zakalca. Nie rośnie tak wysokie jak na przykład biszkopt, ale nie mogę powiedzieć na jego temat złego słowa. Smakowało nawet M., który "nie lubi dietetycznych wynalazków";). 

Składniki:
/forma 33x22/
  • 150 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dowolne owoce 
Przygotowanie:
Miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy jajka i mleko. Ciągle miksując dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na nim układamy owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45-55 min (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.






17 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho :). Spróbuj też z mąki orkiszowej. Moja młoda ku mojejmu zaskoczeniu powiedziała, że uwielbia ciasto z tą mąką :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Uwielbiam takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam eksperymentować ze zdrowszymi wersjami klasyków, dlatego ten przepis zapisuję do wypróbowania :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne w swej prostocie, a do tego zdrowe - czego chciec wiecej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia ; ) Mam wielką ochotę na takie ucierane ciasto se śliwkami ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię z mąką pełnoziarnistą, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  7. prawdziwe ucierane, mocno owocowe, pyszne,

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne. bardzo lubię ciasta na mace pełnoziarnistej

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowe i proste, super! Wygląda bardzo apetycznie aż cud że fotki zdążyłaś zrobić :) Piękne fotki muszę zaznaczyć!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś podobne z malinami :) Pycha są. Ciasto jest, a o wiele zdrowsze - to jest fajne w domowych, że można zmieniać mąki i modyfikować np. ilość cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasto! Lubię wypieki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem brązowego cukru. A tu jeszcze moje ulubione owoce śliwki. Upiekę na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje zdjęcia mnie urzekły, takie troszeczkę w stylu retro :)

    OdpowiedzUsuń
  13. piekne zdjecia i ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    Ciasto wyglada przepysznie, mam tylko jedno pytanie jakie wymiary blaszki do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zapomniałam napisać 33x22 - już to naprawiam u góry. Dzięki za zwrócenie uwagi, daj znać czy smakowało;)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...