sobota, 1 września 2012

Bułeczki drożdżowe z morelami


Te bułeczki zdetronizowały moje poprzednie ulubione (przepis tutaj) jeśli chodzi o ciasto drożdżowe. Ostatnio zrobiłam ich tak dużo, że nawet moja kochająca drożdżówki rodzinka nie podołała. Wyobraźcie sobie, że jedliśmy je przez cztery dni i każdego dnia były równie smaczne. Oczywiście nie były świeżutkie, bo to przecież niemożliwe, ale uwierzcie mi, nawet czwartego dnia smakują lepiej niż te kupione w sklepie jako świeże. 
źródło: kwestia smaku



Składniki na ciasto:
/na 12 szt./
  • 370 g mąki pszennej (ja dałam typ 650)
  • 70 g cukru
  • 7 g (1 saszetka) drożdży suszonych
  • mała szczypta soli
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka (ogrzane do temperatury pokojowej)
  • 150 g miękkiego masła
  • odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta
  • 12 średnich morelek, wypestkowanych i przekrojonych na pół

Składniki na kruszonkę:
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku

Potrzebujemy również tortownicę o średnicy 27 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.

Możemy też do podwójnej porcji wykorzystać zwykłą czarną blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnika.   


Przygotowanie:
Mąkę, cukier, drożdże, sól, mleko i jajka mieszamy 5-7 minut za pomocą mieszadła, a następnie wyrabiamy za pomocą haka miksera. Następnie dodajemy miękkie masło ciągle miksując. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na  1 lub 1 i 1/2 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na posypany mąką blat, lekko rozciągamy/wałkujemy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy placki, a w środek wkładamy jedną pozbawioną pestki śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulki i układamy łączeniem do dołu, rozkładając równomiernie po całej formie (początkowo nie będą się stykały, gdy wyrosną - połączą się ze sobą). Odstawiamy na 1 godzinę lub 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy cukier a po chwili przesianą mąkę razem z cynamonem. Odstawiamy z ognia, mieszamy drewnianą łyżką, studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć bułkę z piekarnika. Podzielić dopiero po ostudzeniu. 









10 komentarzy:

  1. idealne do szklanki ciepłego mleka, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, skąd ty jeszcze bierzesz morele?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co, u nas ciągle są w sklepach i nawet nie widzę żeby miały się ku końcowi ;)

      Usuń
  3. Właśnie rozpoczął się rok szkolny więc ten przepis jest bardzo na czasie. Dzieci się ucieszą jak znajdą w plecaku taki dodatek do 2-śniadania:)) Zresztą zamiast moreli można kombinować z innymi owocami bo wiadomo,że morele nie są dostępne cały rok. Wiem,że ich smaku nie da się jednak niczym zastąpić. Ciekawe czy by się udały te bułeczki z morelami suszonymi uprzednio namoczonymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że by się udały, ale suszone jednak mają inny smak nawet po namoczeniu. Myślę, że spokojnie można je zastąpić każdym innym owocem, ja robiłam też z węgierkami i z jabłuszkiem przesmażonym wraz z cynamonem. Wszystkie równie dobre - bo ciasto jest genialne.

      Usuń
  4. Buchty wyglądają obłędnie, a smakują.. W sumie to nie wiem jak smakują, ale jak coś jest drożdżowe, z kruszonką to musi być pyszne - nie ma innej opcji ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne. Czwartego dnia najlepiej by smakowały ciut podgrzane w piekarniku i posmarowane grubą warstwą świeżego masełka :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszne, zrobilam wlasnie i jeszcze mie zdazyly ostygnac a juz pol blaszki nie ma... bede je teraz czesciej robila! dziekuje za przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:) Dziękuję, że podzieliłaś się opinią :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...