wtorek, 29 maja 2012

Fasolowe a'la tiramisu

Na zakończenie i podsumowanie durszlakowej akcji Tiramisu przygotowałam jeszcze jeden deser. Zapewne nie jest to klasyczne tiramisu, ale z racji tego, że w składzie jest mascarpone i likier tiramisu - pozwolę sobie tak go nazwać. Dla konserwatystów pozostawmy nazwę 'fasolowy deser' bo zamiast klasycznych biszkoptów użyłam tutaj rozdrobnionego biszkoptu z fasoli, a do mascarpone dodałam nieco ryżu, który w zamyśle miał być lekko chrupiącym dodatkiem.




Składniki na ciasto:
/forma 33x22/
  • 300 g czerwonej fasoli (już ugotowanej)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Składniki na masę:
  • 50 g suchego ryżu (około pół szklanki)
  • ok. 200 ml wody (do ugotowania ryżu)
  • 400 g serka mascarpone 
  • 8 łyżeczek cukru
  • kawowy likier Tiramisu
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4-5 łyżkach gorącej wody

Przygotowanie:
Fasolę zmiksować zupełnie na masę, nie może być żadnych grudek (najlepiej zrobić to blenderem). Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą fasolową. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 min.

Ugotowany ryż zblendować na masę (mogą pozostać drobne okruszki - będzie wtedy chrupiący dodatek). Dodać cukier, serek mascarpone rozpuszczoną żelatynę i likier (ok 1-2 kieliszki).

Ciasto pokruszyć na mniejsze kawałki, wsypać do szklanki zalać 1-2 łyżkami likieru, nałożyć masę i powtórzyć warstwy. Na wierzch kruszymy ciasto. Schłodzić w lodówce.



10 komentarzy:

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...